OKTATÁS

IPC ÉS SZAKMAI OKTATÁSOK

Az ELAS Kft. az általunk forgalmazott vezető elektronikai berendezés gyártók révén szerzett széleskörű tapasztalatokra támaszkodva az elektronikai gyártástechnológiai tanácsadás és gyártástámogatás mellett már a kezdetektől fogva kiemelten fontosnak tartjuk a szakmai oktatásokat. Képzéseink alapvetően két fő területre oszthatóak, IPC és elektronikai gyártástechnológiai tanfolyamokra. Az IPC -Association Connecting Electronics Industries –  az elektronikai ipar szereplőinek önkéntes, nemzetközi szövetsége, melynek ajánlásait, szabványait az iparág szereplőinek többsége beépíti a saját belső szabványaiba, előírásaiba. Az IPC képzések a „train the trainer” elv alapján épülnek fel, háromszintű oktatási rendszerrel rendelkeznek (MIT-Master IPC Trainer, CIT- Certified IPC Trainer, CIS-Certified IPC Specialist). Master IPC Trainer kollégánk révén az IPC-A-600 képzés kivételével az összes többi képzésben a vizsgát sikerrel teljesítők CIS vagy CIT sorszámozott oklevelet szerezhetnek. Az ELAS Kft. az IPC által feljogosított J-STD-001 Tréning és Tanúsítási Központ (LICENSED TRAINING AND CERTIFICATION CENTER) minősítéssel rendelkezik.

 

IPC oktatások:

 

 • IPC-A-610E Az elektronikai szerelvények elfogadási kritériumai képzés
 • IPC-7711B/7721B Elektronikai szerelvények újramunkálása, módosítása és javítása képzés
 • IPC J-STD-001E Villamos és elektronikai szerelvények forrasztási követelményei képzés
 • IPC/WHMA-A-620B Kábel- és huzalköteg-szerelvények követelményei és elfogadása képzés

 

Elektronikai gyártástechnológiai képzések:

 

 • Stencilnyomtatás technológia
 • Adagolás technológia (forraszpaszta, egy- és kétkomponensű ragasztók)
 • Általános forrasztástechnológia, reflow , hullám-és szelektív forrasztás
 • Kéziforrasztás
 • Nedvesség érzékeny anyagok kezelésének folyamata
 • Alakkövető bevonat felviteli technológiák
 • Elektronika tesztelés (AOI, X-ray, Flying probe, ICT és ISP)

 

IPC-A-610 – Acceptability of Electronics Assemblies – Elektronikai szerelvények elfogadási kritériumai

IPC-A-610 Master IPC Trainer kollégánk révén az IPC-A-610 képzések során a vizsgát sikerrel teljesítők nemzetközileg elismert CIT vagy CIS sorszámozott oklevelet szerezhetnek. A képzés a kötelező 2 modul mellett a többi 7 modul a megrendelővel egyeztetve az IPC szabályai szerint kerül megtartásra. Az oklevelek érvényessége 2 év. A máshol megszerzett képesítések IPC szabályai szerinti megújítását is vállaljuk. Az oktatás az ELAS Kft. oktatótermében vagy vevői kérésre annak telephelyén is megtartható.

IPC-7711/7721B – Rework, Modification and Repair of Electronic Assemblies – Elektronikai szerelvények újramunkálása, módosítása és javítása

IPC-7711/21 Master IPC Trainer kollégánk révén az IPC-7711/21 képzések során a vizsgát sikerrel teljesítők nemzetközileg elismert CIT vagy CIS  sorszámozott oklevelet szerezhetnek. A képzés során a hallgatók a tanultakat a gyakorlatban is elsajátítják és számot adnak a kézi forrasztási, áramköri panel javítási, módosítási képességükről és a szabvány használatából. A képzés az 1 kötelező modul mellett a többi 8 modul a megrendelővel egyeztetve az IPC szabályai szerint kerül megtartásra. Az oklevelek érvényessége 2 év. A máshol megszerzett képesítések IPC szabályai szerinti megújítását is vállaljuk. Az oktatás az ELAS Kft. oktatótermében vagy vevői kérésre annak telephelyén is megtartható.

J-STD-001E – Requirements for Soldered Electrical and Electronic Assemblies – Villamos és elektronikai szerelvények forrasztási követelményei

IPC J-STD-001 Master IPC Trainer kollégánk révén az IPC J-STD-001 képzések során a vizsgát sikerrel teljesítők nemzetközileg elismert CIT vagy CIS sorszámozott oklevelet szerezhetnek. A J-STD-001 E szabvány olyan nemzetközileg ismert és alkalmazott ipari szabvány, mely a villamos és elektromos szerelvények gyártásánál alkalmazott forrasztásokkal kapcsolatos előírásokat ismerteti. Tartalmazza az alkalmazandó anyagokkal (forraszanyagokkal, folyasztószerekkel), alkatrészekkel (furat- és felületszerelt), eszközökkel, a tisztítási és ellenőrzési (termékbiztosítási) folyamattal szembeni elvárásokat. A J-STD-001E szabvány alkatrészekre és áramköri hordozókra vonatkozó fejezetei összhangban vannak az IPC-A-610E szabvánnyal. A képzés során a hallgatók elméletben és gyakorlatban is elsajátítják a tananyagot, és számot adnak mind a szabvány elméleti, mind gyakorlati ismereteiből. A képzés jelentős forrasztási gyakorlatot tartalmaz. CIS képzésnél az 1 kötelező modul mellett a többi 4 modul a megrendelővel egyeztetve az IPC szabályai szerint kerül megtartásra. Az oklevelek érvényessége 2 év. A máshol megszerzett képesítések IPC szabályai szerinti megújítását is vállaljuk. Az oktatás az ELAS Kft. oktatótermében vagy vevői kérésre annak telephelyén is megtartható.

IPC/WHMA-A-620B – Requirements and Acceptance for Cable and Wire Harness Assemblies – Kábel- és huzalköteg-szerelvények követelményei és elfogadása

Az IPC/WHMA-A-620B képzés során a vizsgát sikerrel teljesítők nemzetközileg elismert CIS sorszámozott oklevelet szerezhetnek. A képzés során a hallgatók megismerik a huzal és vezeték szerelvényekre vonatkozó elfogadási kritériumokat. Az új (B revíziójú) szabvány kibővített elfogadási kritériumokat tartalmaz a csatlakozó fröccsöntésre, kitöltésre, krimpelt kötésekre, szigetelést átvágó csatlakozókra, csatlakozó szerelésre, merev és conform kábelekre, flexibilis szigetelőcsövekre, seprűszerű vezetékelrendezésre, villamos és mechanikai vizsgálati eljárásokra. A tanfolyam végén a hallgató képes lesz a vezeték és kábelszerelés minőségügyi felügyeletével kapcsolatos feladatok ellátására. A képzés a kötelező 1. modul mellett a többi 7 modullal együtt a megrendelővel egyeztetve az IPC szabályai szerint kerül megtartásra.  Az oklevelek érvényessége 2 év. A máshol megszerzett képesítések IPC szabályai szerinti megújítását is vállaljuk. Az oktatás az ELAS Kft. oktatótermében vagy vevői kérésre annak telephelyén is megtartható.

Elektronikai gyártástechnológiai tanfolyamok

A képzések során az egyes gyártástechnológiai témakörökhöz kapcsolódó elméleti és gyakorlati tudás, illetve az ezek közötti összefüggések megismertetésére helyezzük a hangsúlyt. Az oktatások során számos esettanulmányt, gyakorlati tapasztalatot adunk át, támaszkodva az ELAS Kft.-ben több, mint egy évtized alatt felhalmozott, és az ezekkel a területekkel foglalkozó szakembereink tapasztalatára. Az oktatások előtt igény szerinti tudásszint felmérést, konzultációt tartunk. Az oktatás az ELAS Kft. oktatótermében vagy vevői kérésre annak telephelyén is megtartható.